Wijziging Wsnp

De afgelopen week is er een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over de aansluiting van het minnelijk op het wettelijk traject. In de brief wordt uitgesproken dat er een verkenning gaande is naar de mogelijkheden om in een pilot te onderzoeken of door de inzet van Wsnp bewindvoerders de doorstroming van het minnelijk naar het wettelijk traject kan worden verbeterd. Onderaan vindt u een link naar de hele brief. De samenvatting is: 

1. Goede trouw van 5 naar 2 jaar en binnen de 2 jaar nog steeds hardheidsclausule 

2. 10 jaars-termijn facultatief 

3. Geen standaard kortere looptijd van de Wsnp, maar eventueel meer maatwerk voor verkorting 

4. Mogelijk een aanvullende rol voor de Wsnp bewindvoerder voor advies en begeleiding van schuldenaren van minnelijk naar wettelijk 

5. Wel een maximale reactietermijn voor schuldeisers in het minnelijke, maar geen meewerkplicht 

6. Nog dit jaar een wetsvoorstel. 

Het bestuur is teleurgesteld dat voor een ‘toevoeging Wsnp’ eerst de haalbaarheid van een pilot wordt onderzocht. Teleurstelling vanwege het belang dat er snel een alternatieve route komt voor gemeentelijke schuldhulpverlening. Zeker in de huidige crisis. Maar ook teleurstelling omdat het langer duurt voordat de toevoegingen ‘compensatie’ op kunnen leveren voor de nog steeds sterke terugloop in Wsnp-dossiers. Zo blijven er steeds minder Wsnp bewindvoerders over. De BBW had dus liever direct een pilot gezien of, nog beter, gewoon aan de slag te gaan met de toevoeging. Uiteraard blijven we het van dichtbij volgen. 

Klik hieronder om de brief te lezen:

Vorig bericht
Opleidingsdag dinsdag 1 december
Volgend bericht
BBW en de ‘toeslagenaffaire’

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.
keyboard_arrow_up