Stijgende energieprijzen

De stijgende energieprijzen is een veelbesproken onderwerp, ook onder de leden van de BBW. De BBW deelt de zorgen en weet dat vragen hierover zijn ook besproken binnen de vtlb-commissie.

In het algemeen geldt dat het vtlb wordt gebaseerd op de normbudgetten van het Nibud, die in januari worden opgesteld op basis van de energieprijzen die het CBS over november heeft gepubliceerd. Normaal gesproken wijzigen energieprijzen niet dusdanig dat dit tot problemen leidt. Gebruik van twee maanden oude energieprijzen kan bij de huidige prijsstijgingen echter wel zorgen voor een ontoereikend vtlb per januari 2022. De vtlb-commissie zal dit punt in de komende maanden daarom specifiek evalueren.

De overheid heeft toegezegd per januari deels te compenseren voor de hogere energieprijzen en mogelijk zullen ook gemeenten extra compenseren. Voor de problemen die desondanks zijn ontstaan, of in de komende maanden nog zullen ontstaan, is uiteraard altijd maatwerk mogelijk. Wanneer een prijsstijging of jaarafrekening onredelijk hoog uitvalt en de geldende Nibudnormen overstijgen, kan de rechter-commissaris gevraagd worden om toe te staan het nominale deel van het vtlb hiervoor te compenseren, of een bedrage te compenseren uit de boedel.

Vorig bericht
Geen uitschrijving Wsnp-bewindvoerders
Volgend bericht
Wet Wijziging Wsnp

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.
keyboard_arrow_up