Ombudsman – “Invorderen vanuit het burgerperspectief”

Het rapport “Invorderen vanuit het burgerperspectief” van ombudsman Reinier van Zutphen is af. De BBW nam deel aan de ronde tafel bijeenkomsten en is blij dat zij haar steentje kon bijdragen. Het rapport is helder en herkenbaar. De boodschap? ‘Door het invorderingsbeleid van de overheid komen mensen met schulden te vaak dieper in de financiële problemen. Dat moet stoppen. De overheid moet schulden nu toch echt behoorlijk gaan invorderen. Daar is grote haast bij.’ Lees hier verder. De ombudsman doet daartoe een drietal concrete aanbevelingen: De Nationale ombudsman beveelt overheidsinstanties aan om, vooruitlopend op aangekondigde wet- en regelgeving, haast te maken met het formuleren van beleid en het inrichten van werkprocessen waarmee zijn behoorlijkheidskader kan worden nageleefd. De Nationale ombudsman beveelt overheidsinstanties aan zijn behoorlijkheidskader in acht te nemen bij het invorderen van schulden. De Nationale ombudsman beveelt de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid als verantwoordelijke op Rijksniveau aan om het behoorlijkheidskader in te bedden in haar brede schuldenaanpak. Lees hier <hyperlink naar Pdf-bestand> het gehele rapport. “Invorderen vanuit het burgerperspectief” van ombudsman Reinier van Zutphen is af. De BBW nam deel aan de ronde tafel bijeenkomsten en is blij dat zij haar steentje kon bijdragen. Het rapport is helder en herkenbaar. De boodschap? ‘Door het invorderingsbeleid van de overheid komen mensen met schulden te vaak dieper in de financiële problemen. Dat moet stoppen. De overheid moet schulden nu toch echt behoorlijk gaan invorderen. Daar is grote haast bij.’

De ombudsman doet daartoe een drietal concrete aanbevelingen:
De Nationale ombudsman beveelt overheidsinstanties aan om, vooruitlopend op aangekondigde wet- en regelgeving, haast te maken met het formuleren van beleid en het inrichten van werkprocessen waarmee zijn behoorlijkheidskader kan worden nageleefd.

De Nationale ombudsman beveelt overheidsinstanties aan zijn behoorlijkheidskader in acht te nemen bij het invorderen van schulden.

De Nationale ombudsman beveelt de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid als verantwoordelijke op Rijksniveau aan om het behoorlijkheidskader in te bedden in haar brede schuldenaanpak.
Lees hier het gehele rapport.

Vorig bericht
Column Geert Lankhorst – Kostenveroordeling bij dwangakkoord
Volgend bericht
Column Geert Lankhorst -Wijzigingen in de toegang tot de schuldsanering per 1 januari 2019

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.
keyboard_arrow_up