NVVK Studiedag 10 april jl.

In de vorige nieuwsbrief las u al informatie over de NVVK Studiedag. Op dit landelijke congres heeft de BBW op verzoek van de NVVK een aantal onderwerpen besproken. In aansluiting op een interview met de staatssecretaris (SoZaWe), hebben Ilja de Meersseman, Lydia Heijne en Teun Eisses hun standpunten gepresenteerd. U treft hieronder een verslag aan van Teun Eisses.

“In het licht van actuele jurisprudentie slechtte Ilja in de beeldvorming hardnekkige drempels in het minnelijke traject, ook in de aansturing op de Wsnp. Denk aan onderwerpen als de eigen woning, ondernemers zonder afgescheiden ondernemingsvermogen en de toepassing van de hardheidsclausule. De zaal was ontvankelijk voor de informatie en stelde zich bijzonder actief op. De behoefte aan praktische juridische informatie bleek buitengewoon groot.

Lydia en Teun zochten dialoog met de aanwezige schuldhulpverleners, budgetbeheerders, beschermingsbewindvoerders en beleidsmakers op het onderdeel dwangmiddelen, de breekijzers tussen het minnelijke en wettelijke traject. Het toepassen van deze dwangmiddelen is een activiteit die de Wsnp-bewindvoerder in de regel goed ligt. Sinds 2008 bestaat daarvoor ook een wettelijke basis. Voor de werkzaamheden van een groeiende selectie Wsnp-bewindvoerders verleent de Raad voor Rechtsbijstand daarnaast al enkele jaren een toevoeging. Een beroep op de Wsnp-bewindvoerder, in de rol van bemiddelaar, wordt daardoor bijzonder aantrekkelijk: een deskundige en onafhankelijke procespartij, die het werk voortvarend uitvoert tegen een fractie van de gebruikelijke (eigen) kosten. Steeds meer particulieren, werkgevers en beschermingsbewindvoerders weten de Wsnp-bewindvoerder in deze rol te vinden. Wat in de praktijk nog ontbreekt, is een solide aansluiting met de gemeentelijke kredietbanken, veelal Nvvk-lid. De reacties uit de zaal waren overwegend positief en constructief. Alle reden om te onderzoeken op welke manier deze verbinding kan worden versterkt.”

De BBW zal voor de zomer een vervolgafspraak inplannen met de NVVK om een verdere samenwerking met elkaar te bespreken.

Vorig bericht
Overleg met Recofa
Volgend bericht
Jurisprudentie – HR 2 februari 2018 (ECLI:NL:HR:2018:145)

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

keyboard_arrow_up