Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Leergang Wsnp

7 september - 31 december

Leergang om bewindvoerder Wsnp te worden

Wil je als juridisch professional bewindvoerder Wsnp worden? Volg dat deze opleiding van OSR: de enige basisopleiding in Nederland om bewindvoerder Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) te kunnen worden.

In deze 11-daagse leergang komen alle onderwerpen en deelgebieden van het werkveld van de bewindvoerder Wsnp aan bod. Om als bewindvoerder Wsnp geregistreerd te worden, gelden naast het behalen van het mondelinge examen aan het einde van de opleiding nog een aantal vereisten bepaald door Bureau Wsnp.

LET OP! Omdat er specifieke eisen zijn rond de benoeming en het werkveld van de bewindvoerder hebben wij ’veelgestelde vragen Registratie en Benoeming’ samengesteld. Wij vragen je deze door te nemen voordat je je inschrijft voor onze opleiding.

Bewindvoerder Wsnp of bewindvoerder beschermingsbewind?

De term ‘bewindvoerder’ zorgt in de volksmond nog wel eens voor verwarring. Dat komt omdat een bewindvoerder actief kan zijn op het terrein van de Wet Schuldsanering voor natuurlijke personen (Wsnp) en op het terrein van het beschermingsbewind. De verschillen tussen beide functies en andere zaken staan beschreven in de folder ’De bewindvoerder: Het verschil tussen bewindvoerding Wsnp en beschermingsbewind’.

Deze leergang leidt niet op tot professioneel beschermingsbewindvoerder, maar kan wel interessant zijn voor professioneel beschermingsbewindvoerders.

Voor vragen over het werkveld van beschermingsbewind neem contact op met een van de brancheverenigingen (o.a. BPBI, NPBP, NBBI).

Wat is de doelgroep?

In beginsel is deze leergang in 1998 ontwikkeld om bewindvoerders wsnp op te leiden. Wij zien constateren echter dats deze leergang ook interessant is voor alle professionele stakeholders binnen het speelveld van problematische schulden en dus ook voor bedrijven of instanties die geregeld met problematische schulden te maken hebben: o.a. medewerkers van gemeenten, belastingdienst, nutsbedrijven, verzekeraars, woningcorporaties.

Voor de afgelopen edities van de leergang namen naast aankomend wsnp-bewindvoerders ook schuldhulpverleners, beschermingsbewindvoerders, medewerkers van gerechtsdeurwaarderskantoren, medewerkers van banken en verzekeringsmaatschappijen en (juridisch) medewerkers van advocatenkantoren deel aan deze leergang.

Wat is de cursusvorm?

Deze leergang bestaat uit elf bijeenkomsten van een dag. Een mondeling examen vormt de afsluiting van deze opleiding en is verplicht voor deelnemers die als bewindvoerder Wsnp geregistreerd willen worden (zie ook overige vereisten). In de leergang Wsnp maken we gebruik van huiswerkopgaven, praktijkvoorbeelden van docenten, casusposities en rollenspellen. Verder speelt de interactie tussen de docent en de cursisten tijdens de lesdagen een belangrijke rol.

Als je het examen van de Leergang Wsnp met goed gevolg afsluit, beschik je over de kennis om als zelfstandig bewindvoerder Wsnp aan de slag te gaan.

Wie zijn de docenten?

Judith van Geffen
Miriam Nethe
Theo Pouw
Marten van Vugt
Geert Lankhorst
Matthieu Verhoeven
Berend Engberts
Helene Lammers
Martje Denayere
John Wisseborn
Gert Jan Mulder
Arie van Eijsden
Karen Stoffels – Montfoort
Marieke Westerhof

Wat leer je tijdens de Leergang Wsnp?

Wat leer je?
Na afloop van deze cursus:

  • heb je kennis van de Faillissementswet (met nadruk op de titel Wsnp);
  • heb je kennis van relevante fiscale, financieel-administratieve en vermogensrechtelijke onderwerpen;
  • heb je kennis van overige thema’s uit het werkveld, zoals de gang van zaken tijdens het huisbezoek en gedragsregels en ethiek;
  • kun je zelfstandig basale Wsnp-dossiers behandelen;
  • kun je (standaard)berekeningen te maken van het vrij te laten bedrag, aan de hand van het Recofa-rapport en de Vtlb-calculator;
  • kun je effectief te communiceren met de diverse spelers en stakeholders binnen het werkveld.

Welke voorkennis en ervaring heb je nodig?

Om deel te nemen aan deze opleiding moet je beschikken over hbo-werk- en denkniveau. Een hbo-diploma is in principe niet verplicht. Jouw vooropleiding en/of werkervaring moet echter wel enig raakvlak hebben met het werkveld van een bewindvoerder Wsnp. Denk dan aan bijvoorbeeld de werkgebieden juridisch of administratief-financieel of sociaal-maatschappelijk.

Met ingang van september 2018 staat de Leergang Wsnp ook open voor advocaten en advocaat-stagiaires. Het is voor advocaten en advocaat-stagiaires niet verplicht deze leergang te volgen om als zelfstandig bewindvoerder aan de slag te gaan. het volgen van deze leergang bied je echter wel alle kennis en kunde om straks efficient en effectief aan de slag te kunnen gaan. Ga voor de eisen gesteld aan advocaten(kantoren) naar: bureauwsnp.nl.

Wat ontvang je na afronding van de Leergang Wsnp?

Na afronding ontvang je:

  • een diploma (na behalen van het examen), of een bewijs van deelname (bij niet-deelname of niet behalen examen). Om lid te kunnen worden van de BBW dient u dit diploma te kunnen overleggen.

Klik op de volgende link voor meer informatie en aanmelding: OSR Juridische Opleidingen

Gegevens

Begin:
7 september
Einde:
31 december
Evenement Categorie:
Site:
https://www.osr.nl/cursusaanbod/leergang-wsnp/6-september-2022/

Organisator

OSR Juridische Opleidingen