Beroepsvereniging Bewindvoerders Wsnp – centraal meldpunt bij bedreiging of agressie voor alle bewindvoerders Wsnp

We zien het tegenwoordig helaas steeds vaker: bedreigingen of agressie tegen onze bewindvoerders Wsnp door tegenpartijen, maar ook door eigen (voormalig) sanieten. De beroepsvereniging Bewindvoerders Wsnp (BBW) is hiervoor inmiddels hét aanspreekpunt voor leden én niet-leden. Omdat we iets aan dit groeiende probleem wilden doen, hebben we in 2015 contact gezocht met het OM. Tijdens dit overleg zijn er afspraken gemaakt over hoe te handelen bij bedreiging en/of agressie. We mogen daarbij vanaf heden aansluiten op het landelijk beleid1 dat het OM heeft ingesteld voor beroepsgroepen met een publieke taak. 

Het beleid in de praktijk 

Werknemers met een publieke taak krijgen vaak te maken met agressie en geweld tijdens hun werk. Bijvoorbeeld ambulancepersoneel, politieagenten, buschauffeurs en dus ook bewindvoerders. De overheid pakt dit geweld aan, onder andere door daders harder te straffen en de schade te verhalen op de daders. 

Bent u het slachtoffer van een mondelinge, telefonische of schriftelijke bedreiging of wordt u agressief behandeld? Dan kunt u daarover contact met mij opnemen via 085-0162041. Ik vraag u dan om een duidelijke schets van de casus en doe een summiere eerste screening. Meestal doet u ook gewoon aangifte bij de politie. Geef daarbij duidelijk aan dat het werk betreft in een publieke taak

Als er sprake is van zeer ernstige bedreigingen die bijvoorbeeld ook uw werk- of privéadres raken. dan neem ik contact op met het OM in het arrondissement van uw woonplaats. Op ieder OM werkt een Beleidsadviseur Bewaken, Beveiligen & Crisisbeheersing (BB&C-er). Ernstige bedreigingen (kunnen) vallen onder het Stelsel Bewaken & Beveiligen2 en daarvoor is de betreffende Hoofd Officier van Justitie verantwoordelijk. Er wordt dan een procedure gestart om de ernst en waarschijnlijkheid van de dreiging vast te stellen. 

Heeft u nog vragen? Neem dan alstublieft contact met mij op via 085-0162041. 

Met vriendelijke groet, 

Hans Lagendaal 

Voorzitter BBW

Vorig bericht
Jurisprudentie (Geert Lankhorst) – “Controle en verplichtingen schuldregeling ondernemer”
Volgend bericht
Opleidingsdag dinsdag 1 december

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.
keyboard_arrow_up