BBW stapt uit werkgroep compensatieregeling – zowel schuldeisers als gedupeerde ouders toeslagen niet geholpen met voorgestelde regeling

Graag informeren wij u dat BBW heeft besloten niet langer deel te nemen aan de werkgroep Herstel en schulden van de Belastingdienst. Klik hier voor de brief.

Sinds medio november 2020 is BBW betrokken bij deze werkgroep die de opdracht heeft een compensatieregeling uit te werken voor de ouders die door onterechte terugvorderingen van kinderopvangtoeslag in financiële (en andere) problemen zijn gekomen. De Tweede Kamer heeft de regering opgedragen ervoor te zorgen dat na de compensatie de financiële problemen in zijn geheel zijn opgelost en de ouders financiële ruimte overhouden om een nieuwe start te maken.

Compensatieregeling laat ouders met schulden achter

BBW moet helaas constateren dat het voorstel dat de werkgroep nu heeft uitgewerkt niet voldoet. Ten eerste is het juridisch onmogelijk geld te reserveren voor de ouders als tegelijk nog schuldeisers recht hebben op betaling. Ten tweede is de regeling nu een kwestie van vestzak-broekzak voor de Belastingdienst, omdat een groot deel van het schadebedrag terugvloeit naar dezelfde Belastingdienst en naar Toeslagen. Ten derde blijft het – relatief hoge – procesrisico als het gaat om het verhaal van de schade die boven de nu toegezegde € 30.000 uitstijgt, bij de gedupeerde ouders waardoor de kans op compensatie van de werkelijke schade klein is. Deze regeling is juridisch niet houdbaar en zal er daarom toe leiden dat de ouders zich op een later moment opnieuw met hun schulden geconfronteerd zullen zien.

BBW kan de compensatieregeling niet steunen

Daarom komt BBW tot de conclusie dat de nu uitgewerkte compensatieregeling in het geheel niet voldoet aan de wens van de Tweede Kamer om de financiële problemen van de ouders op te lossen en ook te zorgen voor financiële ruimte om een nieuwe start te maken. BBW heeft in de werkgroep meermaals haar bezwaren kenbaar gemaakt en heeft de Belastingdienst, de overheid en andere leden van de werkgroep willen behoeden voor de huidige desastreuze plannen, maar kreeg in de werkgroep geen gehoor. Hierdoor ziet BBW zich genoodzaakt naar buiten te treden. Het steunen van een zowel juridisch als maatschappelijk onhoudbare regeling is niet te verenigen met de toezichthoudende rol op wettelijke schuldsaneringstrajecten en met de reputatie van onze beroepsgroep. BBW steunt de voorgestelde regeling daarom niet. Bijgevoegde brief, waarin wij ons standpunt onderbouwen, wordt vandaag verzonden aan de werkgroep Herstel en schulden van de Belastingdienst. Een kopie gaat ook naar de leden van de commissie Financiën van de Tweede Kamer, omdat deze opdracht – inclusief de deelname van onze beroepsgroep aan de werkgroep – afkomstig is van de Tweede Kamer. Wij houden u vanzelfsprekend op de hoogte.

Met een vriendelijke groet,

Hans Lagendaal, voorzitter

Vorig bericht
Wijziging beslagvrije voet en VTLB
Volgend bericht
Saldo beheerrekening in beschermingsbewind en boedel Wsnp

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.
keyboard_arrow_up