Het FCB beweert dat bewindvoerders Wsnp onder de werking van de cao Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening vallen. Hierdoor zou ook het daarbij horende pensioenfonds verplicht zijn. Het bestuur en een aantal individuele leden betwisten dit standpunt van de FCB.
Het bestuur en een aantal individuele leden betwisten dit standpunt van de FCB. Het bestuur is nog in afwachting van een reactie van het FCB. De penningmeester van de BBW is tevens werkzaam als accountant en treedt als deskundige op in conflicten aangaande de werkingssfeer van pensioenfondsen. Het valt hem daarbij op dat de werkgever en/of accountant zich vaak niet realiseren dat de Belastingdienst (voor de loonheffingen) ook een rol kan spelen. Immers, zij wijst ook een sector toe waarin de werkgever naar haar oordeel opereert. Lees hier voor meer informatie van de penningmeester:
“Daar wij als accountancykantoor ook klanten hebben met een WSNP praktijk zijn wij ons verder gaan verdiepen in deze materie. In een discussie met een pensioenfonds is het altijd belangrijk dat de discussie gaat over de werkelijke werkzaamheden qua arbeid en niet om de ‘papieren’ werkelijkheid. Dit onderzoek of discussie kan per werkgever aangevraagd of gevoerd worden. Bij dit onderzoek wordt er bepaald of uw werkzaamheden (in (betaalde)arbeid), welke valt onder de werkingssfeer, groter of kleiner is dan 50%. Nu is een indeling bij de Belastingdienst Loonheffingen voor de sectorpremie en risicogroep niet meer dan een indicatie voor de vaststelling van de werkingssfeer maar als ondersteunende indicatie niet onbelangrijk. Daarom wil ik de leden welke werkgever zijn van een WSNP praktijk (met personeel), verzoeken deze indeling na te gaan in hun eigen administratie.Voor leden die te boek staan als grote werkgever (loonsom meer dan 3.1 miljoen) gelden andere regels en is dit schrijven niet van toepassing. Daarnaast wil ik u wijzen op het nadeel van de onjuiste indeling sectorcode: een verkeerde afdracht van premieheffing voor de WhK. Mocht u een kleine werkgever zijn en geen eigenrisicodrager, dan kan het verscheel tussen de sectorcodes 35 en 43 al snel oplopen tot 0,72% (2016) van de loonsom. Mijn inziens dus de moete waard hier naar te kijken. Om u tegemoet te komen heb ik bijgevoegd een voorbeeldbrief aan de belastingdienst om uw sectorcode ambtshalve te laten (her)beoordelen.”
Mocht u vragen hebben over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de penningmeester via info@bbwsnp.nl.