100% digitale veiligheid bestaat niet

Weet je dat cybercriminelen in Nederland elke seconde 18 slachtoffers maken? Vooral ondernemers krijgen regelmatig te maken met verschillende vormen van cybercriminaliteit. Denk aan diefstal van vertrouwelijke gegevens, systemen die worden ‘gegijzeld’ of uitval van systemen, kortom: veel risico’s die je waarschijnlijk nog niet in kaart hebt, maar die je zeker niet uit kunt sluiten.

‘Ach, ik loop geen risico’

Denk je nu: “de data die ik bezit, zijn niet interessant voor cybercriminelen, dus dat risico loop ik niet”? Fout. Alle vormen van data  zijn interessant voor cybercriminelen. Het gaat ze niet om de inhoud van de data, maar om het feit dat deze data voor jou bedrijf belangrijk zijn. Op deze manier kunnen zij er namelijk geld aan verdienen. Ruim 25% van de Nederlanders is wel eens slachtoffer geweest van cybercriminaliteit. Tijd voor actie dus.

Vertrouwelijke gegevens gelekt? Meld dit zo snel mogelijk

Zeer belangrijk is het om rekening te houden met de Meldplicht Datalekken. Het belangrijkste element binnen deze wet is een meldplicht voor iedereen, die persoonsgegevens van derden heeft opgeslagen, na een inbreuk op data. Binnen 72 uur moet hiervan een melding worden gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens en eventueel de personen, van wie de persoonsgegevens zijn gelekt. Wacht je hiermee langer, dan riskeer je een boete!

Cyberverzekering: ja of nee?

Preventief kunt je nog zoveel maatregelen nemen, maar het kan natuurlijk altijd misgaan. En dan bestaat de kans dat een cyberaanval flinke (financiële) gevolgen heeft veroorzaakt. Een verzekering kan een uitkomst bieden. Maar is dit risico niet gedekt door je zakelijke verzekeringen? Het antwoord is vaak: nee. Digitale risico’s zijn namelijk veelal (nog) niet opgenomen in de traditionele verzekeringspolissen. Daarom is het verstandig om een speciale cyberpolis af te sluiten. Laat je goed adviseren!

Lees hier de bijdrage van BBW-partner Schouten Zekerheid over digitale veiligheid en risico’s en preventieve maatregelen.

Vorig bericht
‘Stop met gemeentelijke schuldhulpverlening’
Volgend bericht
Boedelrekeningen op de belastingaangifte

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.
keyboard_arrow_up